Kul fakta om programmering och kodning
Bilar, datorer och Columbus Ohio. Vad har de gemensamt? Kodning! För varje teknik du litar på i ditt dagliga liv är kod språket som driver den. Bilar körs på den, datorer fungerar inte utan den, och vissa städer använder den för att förbättra sin infrastruktur.
Faktum är att kodning är så viktigt att många skolor lär ut det på dagis. Och i takt med att studenterna går vidare genom sina studier, centreras verkliga problemlösningsmöjligheter alltmer på kodning och STEM, som att koda en virtuell robot för att fylla beställningar i ett lager för Amazon. Programmering och kodning är nu en så integrerad del av vardagen, det är inte längre bara upp till nördarna.
Kodning har över 700 språk
I USA finns det cirka 350 talade språk. Men kodning har över 700 kodningsspråk som används idag! Endast två länder talar fler språk, Papua Nya Guinea (836) och Indonesien (710).
Vissa programmeringsspråk, som Java, Python och HTML, är vanligare, men andra, som Rust och Kotlin, används i mycket specifika situationer. De goda nyheterna för kodare? När du väl lärt dig de stora kommer de fler nischade språken lätt.
Kodningsbuggar har INTE fått sitt namn efter en verklig bugg
Har du någonsin stött på en datorbugg? Vad sägs om en riktig bugg i din dator? Då talar vi om det engelska ordet bug, som betyder insekt.
1947 hade en tekniker vid Harvard problem med prestandan på deras Mark II-dator. När de väl undersökte det upptäckte de att en nattfjäril hade hamnat i ett relä – en riktig live-bugg.
I loggboken noterades det som "Första faktiska fallet av att bugg hittas." Även om det ofta upprepas att det är här termen "bugg" kom att hänvisa till fel som påverkade programmens prestanda, är detta inte fallet. Termen "bugg" var i ganska utbredd användning i tekniska kretsar redan 1947. Thomas Edison använde den 1869 för att beskriva problem i sina egna uppfinningar.
Även om ursprungsberättelsen inte är riktigt sann, är felsökning fortfarande en viktig del av programmering. Om buggar inte upptäcks kan resultatet bli katastrofalt! 1983 registrerade det sovjetiska systemet för tidig varning fem inkommande kärnvapenmissiler från USA. Överstelöjtnant Stanislaus Petrov resonerade att om USA ville attackera Sovjetunionen, skulle det verkligen bara avfyra fem missiler? Han beordrade sina män att stå ner, och 15 minuter senare bekräftade radarutposter att det inte fanns några inkommande missiler. Misstaget berodde på en bugg i systemet.
Den första programmeraren var dotter till en galen poet
Kodnings- och STEM-fält kan verka som om det är byggt för pojkar, men den första personen som skrev vår moderna förståelse av ett program var Ada Lovelace.
Som den enda legitima dottern till poeten, Lord Byron, fruktade Adas mor att hennes dotter skulle lida av samma galenskap som hennes far. För att avvärja galenskapen så länge som möjligt ägnade hon sin dotter åt att studera matematik och naturvetenskap.
När hon arbetade med en kamrat på en mekanisk allmändator känd som den analytiska motorn, insåg hon att maskinen kunde gå långt bortom enkla och rena beräkningar, och publicerade då den första algoritmen som var avsedd att utföras av en maskin som denna.
Dator var en jobbtitel, och de första programmerarna var kvinnor
1945 slogs ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) på och togs i bruk beräkningsbanor för ballistik under andra världskriget. Det var den första programmerbara, elektroniska, allmänna digitala datorn, och den drevs av sex kvinnor.
Kvinnorna studerade maskinens logik, fysiska struktur, funktion och kretsar för att inte bara förstå datorns matematik, utan också själva maskinen. För att använda den var de tvungna att manipulera omkopplare och kablar genom att förstå maskinens ritningar, eftersom programmeringsspråk ännu inte existerade.
Även om samtida ansåg programmering som en prästuppgift och inte offentligt erkände de kvinnliga programmerarnas effekt på den framgångsrika driften och tillkännagivandet av ENIAC, har de sex kvinnorna (McNulty, Jennings, Snyder, Wescoff, Bilas och Lichterman) sedan dess fått erkännande för sina bidrag till datoranvändning.